Inspiratie en de herfst

Inmiddels heeft de herfst zich volop aangediend, door haar prachtige kleuren te laten zien. Van dieprood tot okergeel, bewegen de bladeren vrolijk aan de bomen om na enkele seconden naar de beneden geblazen te worden, waar ze tezamen met paddenstoelen een dik tapijt vormen. De warme kleuren zijn zo herkenbaar in deze tijd van het jaar. Zonder weerstand of rem worden de bladeren, noten of zaden op de grond geworpen. Waar zij als voedsel voor de dieren dienen of zich in de aarde nestelen om gedurende de winter in ruste te zijn, om in de lente een nieuwe vorm aan te nemen.
 

De vier jaargetijden

Bekijken we het vanuit het oogpunt van de vier jaargetijden, dan gaat de lente van start met het ontluikende nieuwe leven, de zomer laat de volheid van alles zien, is de herfst het moment van oogsten, loslaten, kleuren/ontkleuren en is de winter de tijd van rust en bezinning.
 

Welke symboliek laat de herfst zien?

Vertalen we deze symboliek naar het dagelijks leven, in dit geval de herfst, dan is het mogelijk om gebruik te maken van deze bijzondere energie. Waar heb je hard voor/aan gewerkt en is nu rijp om geoogst te worden, wat past niet meer bij je en wil losgelaten worden, waar wil je kleur aan toevoegen of verwijderen?

Je kunt haar het beste waarnemen door in de natuur te zijn, waar ze haar kracht en steun aanbiedt bij de diverse herfst thema’s. Je kunt de bladeren of noten ook in een mooie schaal in je huis neerleggen, zodat ze binnen handbereik zijn en je de energie ten volle kunt opnemen.
 

De energie van de herfst

Door de energie van de herfst als “een raamwerk” over je eigen leven te leggen, kun je onderzoeken en spiegelen waar je haar kwaliteiten op het gebied van oogsten, loslaten, te veel of te weinig kleur kunt inzetten.

Wat interessant is, wanneer je bijvoorbeeld te veel kleur in je leven ervaart, welke verwijder je en waarom juist deze? De symboliekvertaling geeft hierbij meer informatie en inzicht wat de betekenis is van het toevoegen of verwijderen van kleuren en combineert dit met het desbetreffende “herfst” thema.
 
Geniet van deze kleurrijke periode.
 

Overzicht blog